Zoek op trefwoord

Nieuwsberichten

Bouwen op het slagveld van WO I - Sam De Decker

21-03-2014 - Ieper (deredactie.be) - In Ieper kwamen vorige woensdag twee arbeiders om het leven bij de ontploffing van een obus uit de Eerste Wereldoorlog. Een bijzonder tragisch ongeval dat pijnlijk illustreert dat oorlogsmunitie gevaarlijk blijft, zelfs na honderd jaar. Waarom worden al die bommen niet opgeruimd? Waarom mogen mensen blijven bouwen op gronden waarvan men weet dat er bommen in zitten?

OntstekerLoopgraaf

  

Lees meer: Bouwen op het slagveld van WO I - Sam De Decker

Twee doden door WO-granaat Ieper

19-03-2014 - Ieper (nos.nl) - Honderd jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog heeft die opnieuw levens geëist. In het Belgische Ieper vielen vandaag twee doden door een granaat uit die oorlog. Twee mensen raakten gewond.De twee slachtoffers waren aanwezig bij grondwerkzaamheden op een bedrijventerrein. Bij de aanleg van een vloer voor een nieuw bedrijfsgebouw ontplofte de granaat.

Ieper 1919

Ontmijningsdienst.

De ontmijningsdienst van het Belgische leger werd onmiddellijk te hulp geroepen. Rond Ieper worden nog bijna dagelijks granaten uit de Eerste Wereldoorlog ontdekt, vaak bij graafwerkzaamheden of door boeren die hun land omploegen. Begin deze maand stuitte een boer uit Passendale nog op een depot waar nog duizenden Duitse granaten in lagen.

V1-bom Kruisland succesvol tot ontploffing gebracht

27-02-2014 - Kruisland (omroepbrabant.nl) - De gigantische V1-bom in Kruisland is donderdagmiddag tot ontploffing gebracht. De omgeving was in een straal van zeshonderd meter hermetisch afgesloten. De krachtige vliegtuigbom werd eind januari gevonden op een akker in Kruisland. Na weken voorbereiding was het donderdagmiddag rond tien voor vier dan eindelijk zover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De EODD heeft de bom donderdagmiddag op het Dirksdijkje gecontroleerd laten ontploffen. Dit was live te zien op de website van Omroep Brabant.

Lees meer: V1-bom Kruisland succesvol tot ontploffing gebracht

Berg zand, beek leegpompen en luchtruim dicht

21-02-2014 - Kruisland (omroepbrabant.nl) - Er moet een flink aantal maatregelen genomen worden voor de ontploffing van de V1-bom in het weiland in Kruisland. Zo moet het land worden drooggelegd, het luchtruim worden afgesloten, moeten de bewoners van twaalf huizen geëvacueerd worden en moeten paarden en pony's het gebied uit.Ontstekers-V1
Deel-in-de-grondOntwerpRisicostraal

Lees meer: Berg zand, beek leegpompen en luchtruim dicht

Omwonenden moeten huis uit om ontploffing V1

18-02-2014 - Kruisland - Kruisland (rtlnieuws.nl) - De V1 die is gevonden op een akker in het Brabantse Kruisland wordt 27 februari op de vindplaats tot ontploffing gebracht. 13 gezinnen uit Kruisland moeten daarom de hele dag hun huis uit. De omwonenden moeten vanaf half 7 in de ochtend hun huis uit en kunnen pas tegen de avond terug. Ze worden opgevangen in een café in Kruisland.
V-day

Bijna 1000 kilo explosieven

De bom, de 'Vergeltungswaffe' wordt afgedekt met een 8 meter hoge berg zand (5000 kuub). Het zand wordt de komende tijd aangevoerd en het afdekken gebeurt ook op 27 februari. De gemeente voorspelt een knal die vergelijkbaar is met een vliegtuig dat door de geluidsbarrière gaat. Het luchtruim boven Kruisland is ook de hele dag dicht. De bom werd eind januari gevonden tijdens gericht onderzoek. De ontsteker zit aan de onderzijde en is slechte staat en daarom moet de bom op de vindplaats tot ontploffing worden gebracht.
De vliegende V1-bom werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers afgevuurd in de richting van het Antwerpse havengebied, maar stortte eerder neer en bleef volledig intact. De bom bevat netto 930 kilo springstof. De vondst is zeer zeldzaam en komt ongeveer eens in de 10 jaar voor.

V1 uit Tweede Wereldoorlog in Kruisland gevonden

01-02-2014 - Kruisland (BN de Stem) - Op een akker aan het Dirksdijkje in Kruisland is een V1 uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het onbemande straalvliegtuig was feitelijk een vliegende bom met een lengte van bijna acht meter en een spanwijdte van ruim 5 meter bij een gewicht van ongeveer een ton, inclusief de explosieve lading. Volgens een woordvoerder van de gemeente Steenbergen is het restant, dat 70 of 71 jaar in de Kruislandse bodem heeft gelegen, ongeveer anderhalve meter lang.

V1 2

Lees meer: V1 uit Tweede Wereldoorlog in Kruisland gevonden

Bom uit WOII ontploft in Duitsland: Man komt om, acht gewonden

03-01-2014 - Euskirchen (Dtsl) (nu.nl) - Bij baggerwerken in een industriegebied in het Duitse Euskirchen is een man om het leven gekomen doordat een graafmachine op een bom uit de Tweede Wereldoorlog stuitte, die daarna ontplofte.

Bom ontploft Euskirchen

Lees meer: Bom uit WOII ontploft in Duitsland: Man komt om, acht gewonden

Gevonden munitie Zuurvenspolder in Bergen op strand tot ontploffing gebracht

10-12-2013 - Bergen (Persbericht Bureau Communicatie, gemeente Bergen) - De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) heeft vandaag munitie uit de Tweede Wereldoorlog op het strand van Bergen aan Zee tot ontploffing gebracht. De munitie is aangetroffen tijdens een explosievenonderzoek ter voorbereiding op de herinrichting van de Zuurvenspolder voor waterberging, natuur en recreatie. De munitie, waaronder brisantgranaten en clusterbommen, is op een veilige manier afgevoerd naar het strand. Daar zijn de explosieven gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

Detonatie op strand

 

Paalmijnen om landingen geallieerden te voorkomen

In het gebied zijn vooral achtergebleven brisantgranaten gevonden, die tijdens de oorlog werden gebruikt als paalmijnen.

Lees meer: Gevonden munitie Zuurvenspolder in Bergen op strand tot ontploffing gebracht

Bom van 1000 kilo in Maashorst ontdekt

26-09-2013 - Uden (Brabants Dagblad) - Bij de Slabroekse Vennen in het Udense deel van de Maashorst is een nieuwe start gemaakt met het herstel van de veelal dichtgeslibde poelen. Voorafgaand aan het graafwerk wordt gezocht naar munitieresten uit de Tweede Wereldoorlog.

De Slabroekse Vennen zijn feitelijk bomkraters, ontstaan na het opblazen van oorlogstuig dat met name op vliegbasis Volkel was achtergebleven. Veel van het materiaal ligt sindsdien verspreid over het terrein.

1000 ponder bij Uden

Lees meer: Bom van 1000 kilo in Maashorst ontdekt

Speuren naar bommen in de Dordtse Kil

21-08-2013 - Dordrecht (RTV Rijnmond) - Experts gaan vanaf vrijdag op zoek naar explosieven onder het bedrijvenpark Dordtse Kil 3. Dat terrein bevindt zich volgens de gemeente Dordrecht in een risicogebied, dus mogelijk ligt nog munitie uit de Tweede Wereldoorlog onder de grond. 

Uit een scan blijkt dat ijzerhoudende objecten onder het bedrijvenpark liggen. Het is nog niet duidelijk of het gaat om oude bommen, maar voor de zekerheid wordt de komende tjid handmatig gegraven. Volgens de gemeente kunnen naast munitie bijvoorbeeld ook oude spijkers of scherven onder de grond liggen.

Als explosieven worden gevonden, schakelt de gemeente de Explosieven Opruimingsdienst Defensie in om de explosieven onschadelijk te maken. Dat gebeurt op een andere locatie.

Bij het Groote Dok Oost in Hellevoetsluis start volgende week een groot onderzoek naar explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Enkele maanden geleden werd daar een lege granaathuls gevonden. Het onderzoek gaat vijf weken duren.

ECG

Explosive Clearance Group
Contactpersonen:
Ing. F.Pas / Ing. R.Jacobs
Nieuweweg 210
6603 BV Wijchen
Nederland

Postadres:
Explosive Clearance Group
Postbus 332
6500 AH Nijmegen
Nederland

 

T: 024-645 24 09

 

Voor algemene info: 

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Voor het aanvragen van offertes:

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Download brochure