Zoek op trefwoord

Nieuwsberichten

Een bom is de kroon op ons werk

28-08-2015 - Schoonrewoerd (hetkontakt.nl)

De Diefdijk bij het Schoonrewoerdse Wiel van Bassa wordt over een lengte van zo’n driehonderd meter nauwkeurig geïnspecteerd op explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.

Prikstelling 2

 

Prikstelling voor zgn.dieptedetectie

Het bedrijf Explosive Clearance Group heeft duizend gele vlaggetjes geprikt in een rasterpatroon dat over dit dijktraject is uitgezet. Op al deze locaties verricht een hierin gespecialiseerde medewerker van ECG precisieboringen tot een diepte van twaalf meter. De werkzaamheden worden verricht om de aanwezigheid van onontplofte bommen uit te sluiten. De Diefdijk van Everdingen tot aan Leerdam wordt sinds het najaar van 2014 versterkt. Aannemer Van der Ven plaatst onder meer damwanden om de dijk te beschermen tegen kwelwater dat de kwaliteit van de waterkering ondermijnt. Bij het Wiel van Bassa worden de werkzaamheden vanwege het verhoogde risico op onontplofte vliegtuigbommen een maand stilgelegd. Het plaatsen van de damwand veroorzaakt trillingen waardoor eventuele bommen kunnen afgaan.

Lees meer: Een bom is de kroon op ons werk

Gewonden in Duitsland door bom uit Tweede Wereldoorlog

09-08-2015 - Gommern (Du) (nu.nl) - Vier Duitsers zijn zondag gewond geraakt door een brandbom uit de Tweede Wereldoorlog. Dat gebeurde in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt vlakbij de plaats Gommern. Een man vond de bom op zijn akker, en nam het explosief mee achterin zijn pick-uptruck.

Door de hitte ontvlamden brandbare stoffen die nog in de bom zaten en ontstond er brand in de truck. Bij het blussen van het vuur raakten de man en drie familieleden gewond.Vanwege ontploffingsgevaar werden woningen en gebouwen in een straal van 500 meter rond de bom ontruimd. De plaatselijke explosieven opruimingsdienst die was opgetrommeld constateerde al gauw dat de bom niet meer gevaarlijk was en voerde het oorlogswapen af.

14.000 Duitsers geëvacueerd om bom Tweede Wereldoorlog

09-09-2014 - HANNOVER (Nu.nl) - De vondst van een bom uit de Tweede Wereldoorlog heeft in de nacht van maandag op dinsdag gezorgd voor de evacuatie van zo'n 14.000 inwoners rond de Duitse stad Hannover.

EvacuatieMensen verlaten hun huis voor de bom

Lees meer: 14.000 Duitsers geëvacueerd om bom Tweede Wereldoorlog

Extra maatregelen in Volkel bij onschadelijk maken bommen

14-05-2014 - VOLKEL (omroepbrabant.nl) - Op vliegbasis Volkel zal ECG zogenoemde bomterpen aanleggen voor het onschadelijk maken van de vijf bommen die er aangetroffen zijn tijdens de renovatie van de hoofdbaan. Verwacht wordt dat de ruimingswerkzaamheden woensdag (14-05-2014) enkele uren gaan duren. De bommen worden afgeschermd met containers en zandheuvels. Op deze manier komen er géén scherven vrij en is het extra veilig voor de omgeving.

Beveiligingsconstructie

Lees meer: Extra maatregelen in Volkel bij onschadelijk maken bommen

Vijf vliegtuigbommen gevonden op vliegbasis Volkel

13-05-2014 - VOLKEL (omroepbrabant.nl) - Onder de hoofdbaan van vliegbasis Volkel zijn maandagmiddag door ECG vijf vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden.

Vliegbasis Volkel

Het gaat om twee Britse 500 ponders en drie Amerikaanse 1000 ponders. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) zal de bommen woensdag onschadelijk maken.

Lees meer: Vijf vliegtuigbommen gevonden op vliegbasis Volkel

Bouwen op het slagveld van WO I - Sam De Decker

21-03-2014 - Ieper (deredactie.be) - In Ieper kwamen vorige woensdag twee arbeiders om het leven bij de ontploffing van een obus uit de Eerste Wereldoorlog. Een bijzonder tragisch ongeval dat pijnlijk illustreert dat oorlogsmunitie gevaarlijk blijft, zelfs na honderd jaar. Waarom worden al die bommen niet opgeruimd? Waarom mogen mensen blijven bouwen op gronden waarvan men weet dat er bommen in zitten?

OntstekerLoopgraaf

  

Lees meer: Bouwen op het slagveld van WO I - Sam De Decker

Twee doden door WO-granaat Ieper

19-03-2014 - Ieper (nos.nl) - Honderd jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog heeft die opnieuw levens geëist. In het Belgische Ieper vielen vandaag twee doden door een granaat uit die oorlog. Twee mensen raakten gewond.De twee slachtoffers waren aanwezig bij grondwerkzaamheden op een bedrijventerrein. Bij de aanleg van een vloer voor een nieuw bedrijfsgebouw ontplofte de granaat.

Ieper 1919

Ontmijningsdienst.

De ontmijningsdienst van het Belgische leger werd onmiddellijk te hulp geroepen. Rond Ieper worden nog bijna dagelijks granaten uit de Eerste Wereldoorlog ontdekt, vaak bij graafwerkzaamheden of door boeren die hun land omploegen. Begin deze maand stuitte een boer uit Passendale nog op een depot waar nog duizenden Duitse granaten in lagen.

V1-bom Kruisland succesvol tot ontploffing gebracht

27-02-2014 - Kruisland (omroepbrabant.nl) - De gigantische V1-bom in Kruisland is donderdagmiddag tot ontploffing gebracht. De omgeving was in een straal van zeshonderd meter hermetisch afgesloten. De krachtige vliegtuigbom werd eind januari gevonden op een akker in Kruisland. Na weken voorbereiding was het donderdagmiddag rond tien voor vier dan eindelijk zover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De EODD heeft de bom donderdagmiddag op het Dirksdijkje gecontroleerd laten ontploffen. Dit was live te zien op de website van Omroep Brabant.

Lees meer: V1-bom Kruisland succesvol tot ontploffing gebracht

Berg zand, beek leegpompen en luchtruim dicht

21-02-2014 - Kruisland (omroepbrabant.nl) - Er moet een flink aantal maatregelen genomen worden voor de ontploffing van de V1-bom in het weiland in Kruisland. Zo moet het land worden drooggelegd, het luchtruim worden afgesloten, moeten de bewoners van twaalf huizen geëvacueerd worden en moeten paarden en pony's het gebied uit.Ontstekers-V1
Deel-in-de-grondOntwerpRisicostraal

Lees meer: Berg zand, beek leegpompen en luchtruim dicht

Omwonenden moeten huis uit om ontploffing V1

18-02-2014 - Kruisland - Kruisland (rtlnieuws.nl) - De V1 die is gevonden op een akker in het Brabantse Kruisland wordt 27 februari op de vindplaats tot ontploffing gebracht. 13 gezinnen uit Kruisland moeten daarom de hele dag hun huis uit. De omwonenden moeten vanaf half 7 in de ochtend hun huis uit en kunnen pas tegen de avond terug. Ze worden opgevangen in een café in Kruisland.
V-day

Bijna 1000 kilo explosieven

De bom, de 'Vergeltungswaffe' wordt afgedekt met een 8 meter hoge berg zand (5000 kuub). Het zand wordt de komende tijd aangevoerd en het afdekken gebeurt ook op 27 februari. De gemeente voorspelt een knal die vergelijkbaar is met een vliegtuig dat door de geluidsbarrière gaat. Het luchtruim boven Kruisland is ook de hele dag dicht. De bom werd eind januari gevonden tijdens gericht onderzoek. De ontsteker zit aan de onderzijde en is slechte staat en daarom moet de bom op de vindplaats tot ontploffing worden gebracht.
De vliegende V1-bom werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers afgevuurd in de richting van het Antwerpse havengebied, maar stortte eerder neer en bleef volledig intact. De bom bevat netto 930 kilo springstof. De vondst is zeer zeldzaam en komt ongeveer eens in de 10 jaar voor.

Meer artikelen...

 1. V1 uit Tweede Wereldoorlog in Kruisland gevonden
 2. Bom uit WOII ontploft in Duitsland: Man komt om, acht gewonden
 3. Gevonden munitie Zuurvenspolder in Bergen op strand tot ontploffing gebracht
 4. Bom van 1000 kilo in Maashorst ontdekt
 5. Speuren naar bommen in de Dordtse Kil
 6. Bommenruimers van Wijchen
 7. Multifunctioneel duikwerkschip in aanbouw.
 8. Ook laatste bom bij Deventer geruimd
 9. Bommen ontmanteld met nieuwe methode
 10. Grootschalige bomruimingen gepland in de maanden maart en april
 11. Leerling loopt school in met gevonden granaat
 12. Uiterwaarden Deventer te nat voor bomruiming
 13. Vliegtuigbom Eelde ontploft
 14. Ontmanteling van zes onontplofte vliegtuigbommen
 15. Veertien bommen in uiterwaarden
 16. 131 bommen in Maintal (Du)
 17. Vuurwapen in Beatrixkanaal gevonden en in beslag genomen
 18. Mosterd en parfum in bunkers Ritsumasyl
 19. Zeven bommen bij IJssel
 20. 'Deva' draait op volle toeren
 21. Proefvelden validatie meetapparatuur
 22. Nu ook gespecialiseerd in duikwerkzaamheden
 23. ECG breidt uit: Overname Friedrich Lenz-Umwelttechnik GmbH
 24. Bomruiming Marinevliegkamp Valkenburg
 25. Munitie op Stadsweide Roermond - WOII Propagandaraketten en brisantgranaten
 26. ECG en EOD ruimen brandbommen op vliegbasis Leeuwarden
 27. ECG behaalt BRL SIKB 7000 certificaat
 28. Kogels in Speeltuin in Asten
 29. Vliegtuigbom van 500 pond - bijzonder exemplaar
 30. Amerikaanse 1000-ponder in Velden onschadelijk gemaakt
 31. ECG vindt drie zware bommen op vliegbasis Leeuwarden
 32. ECG detecteert en benadert vliegtuigbom op vliegbasis Leeuwarden
 33. ECG bergt wrakstukken Spitfire nabij Keent (bij Oss)
 34. ECG assisteert Explosieven Opruimingsdienst bij bommenruiming in Berg en Dal
 35. ECG stelt vliegtuigbommen veilig in Ede

ECG

Explosive Clearance Group
Contactpersonen:
Ing. F.Pas / Ing. R.Jacobs
Nieuweweg 210
6603 BV Wijchen
Nederland

Postadres:
Explosive Clearance Group
Postbus 332
6500 AH Nijmegen
Nederland

 

T: 024-645 24 09

 

Voor algemene info: 

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Voor het aanvragen van offertes:

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Download brochure